Përbërësit:
1 kg miell,
1/2 litër qumësht,
2 vezë+1 për lyerje të pogaçes,
125 ml vaj,
1-2 lugë s.sheqer,
1 lugë e mesme kripë,
1 qeskë sheqer vanileje,
2 qeska tharmë buke,
100 gr gjalpë.
Ulet tharmi në ½ gotë qumësht të vakët (merret nga masa e qumështit)me 1 lugë miell dhe pak sheqer. Zinet brumi me përbërësit e sipërshënuar, përpos gjalpit dhe 1 veze. Brumi ngjeshet në tavolinë të përmillur, pastaj vendoset në enë ku është zënë, lyhet me një lugë vaj dhe i mbuluar qëndron në vend të vakët afro dy orë.
Brumi i ardhur ngjeshet pak, pastaj ndahet në dy pjesë. Njëra pjesë e brumit ndahet në pesë kuleç. Kuleçët hapen sa tepsia ku do të piqet pogaçja. Lyhen me gjalpë 4 kuleç, i pesti nuk lyhet, por i mbulon edhe anash të tjerët. Vendosen në tepsi dhe priten në tetë pjesë, duke i lënë skajet afro 2 cm të pa prera.
Pjesët e prera përvilen nga mesi, deri në skaj të tepsisë duke formuar kështu petale lulesh. Nga brumi i dytë, ndahet një topth brumi për mes,kurse pjesa tjetër pritet në 5 kuleç dhe veprohet njëlloj sikurse me brumin e parë. Petët e lyera vendosen në mesin e zbrazët të tepsisë dhe priten në tetë pjesë, por prerja bëhet në mes të petales së përvjelur.
Edhe këto 8 pjesë të prera përvilen në mes të petaleve të mëparshme. Në mes vendoset brumi në formë topthi , i cili e formon lulen.Pogaçja mbulohet me pecetë për 30-40 min. pastaj lyhet me vezë, mbi i hidhet susam dhe futet në furrë të nxehtë me temperature 200* C për t’u pjekur për afro 30-35 min.
E falenderoj Vloren! Kushdo qe ka deshire te publikoje Recetat e tij/saj ne kete faqe, eshte i/e mirepritur!
No comments:
Post a Comment